Фермери Закарпатського регіону матимуть можливість отримати підтримку для розвитку овочевих і ягодних культур – Delo.ua


12 грудня на GET Business Festival ви маєте змогу дізнатися, як ефективно налаштувати комунікації, впроваджувати технологічні рішення та залучати інвестиції для розвитку вашого бізнесу.

Цю інформацію надає Закарпатська обласна державна адміністрація.

У рамках третього етапу грантової програми агровиробники Закарпаття, включаючи юридичних осіб, фізичних осіб та підприємців, отримають можливість отримати фінансування в розмірі від 10 до 150 тисяч доларів. Ці кошти можна буде використати для закупівлі сучасного обладнання, яке включає техніку для збору, сортування, пакування, зберігання, переробки та транспортування врожаю, а також для встановлення систем фірігації, зрошення, опалення та інших необхідних технологій.

Гранти надаватимуть лише на реалізацію майбутніх інвестицій, їх не можна буде використати на закриття поточних потреб підприємств або фіналізації інших раніше розпочатих проєктів.

Під час інформаційної сесії експерти ФАО презентували понад 20 закарпатським аграріям успішні європейські агрегаційні моделі, а також поділилися досвідом їх імплементації в Україні. Учасники мали можливість дізнатися умови та критерії відбору у третьому грантовому циклі проєкту. Вони детально обговорили процес реалізації програми, її часові рамки, нові сектори та інвестиційні пріоритети, можливості співфінансування проєктів через банки.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА, Ольга Перепелиця, повідомила, що в рамках першого грантового циклу програми було затверджено 79 заявок від місцевих виробників гуцульської овечої бриндзі, закарпатського меду та вина, загальна сума яких становить 29,7 мільйона гривень.

У рамках другого етапу підприємствам регіону було затверджено 44 заявки загальною вартістю 16,7 мільйона гривень.

Вона поділилася, що вже в рамках перших двох грантових циклів програми закарпатський регіон зміг зробити значний прогрес, подавши документи на отримання двох географічних зазначень. Цього року офіційно були зареєстровані "Закарпатське вино" та "Закарпатський мед".

"Продовження дії такого грантового проєкту в нашій області - свідчення довіри до аграріїв. Поряд із державними та обласними програмами - це значна допомога та нові можливості для малих і середніх виробників сільськогосподарської продукції", - зазначила Перепелиця.

В свою чергу голова офісу ФАО у Львові Ганна Антонюк підкреслила ефективність грантової програми в першому та другому циклах, і пояснила, що саме з цієї причини було прийнято рішення про розширення секторів наступного етапу і додавання нового напряму агрегаційних моделей роботи.

"Він передбачає забезпечення підтримки малим і середнім сільськогосподарським підприємствам, які беруть участь в агрегаційних моделях у процесах створення доданої вартості в сфері вирощування й переробки овочів і ягід," - зазначила вона.

Також голова офісу ФАО у Львові наголосила, що саме на Закарпатті протягом кількох років організація втілює найбільше грантових програм.

Related posts