Відомий напій може затримати прогресію остеоартриту.
Остеоартроз — це захворювання суглобів, яке відноситься до категорії дегенеративно-дистрофічних. Основною причиною його виникнення є пошкодження хрящової тканини на поверхнях суглобів. У міжнародній практиці для цього стану часто вживають термін "остеоартрит".
Дослідники висловлюють різні думки з приводу користі молока і молочних продуктів для полегшення симптомів остеоартрозу. Є припущення, що такі продукти допомагають зберегти міцність кісток і, таким чином, корисні при цьому захворюванні.
Проте існує думка, що відмова від споживання молочних продуктів може сприяти зниженню болю в суглобах.
Дослідження виявило, що у жінок, які вживали нежирне або знежирене молоко, процес розвитку остеоартриту колінного суглоба відбувався повільніше. Група вчених з Гарвардської медичної школи протягом чотирьох років вела спостереження за станом 2148 учасників.
Зменшення ширини суглобової щілини вказує на загострення остеоартрозу, як виявлено в дослідженні. Дослідники зазначили, що у жінок, які споживають більше молока, спостерігається менше звуження суглобової щілини, тоді як у чоловіків цей ефект не виявлений.