Ось п’ять продуктів, які допоможуть зменшити запалення при артриті.
Артрит - це хвороба, яка може спричинити сильний біль і скутість суглобів. Для тих, хто бореться з такими формами, як остеоартрит і ревматоїдний артрит, вкрай важливо знайти способи полегшити щоденний дискомфорт.
Ерготерапевт Джулі Дженнінгс порекомендувала особам, які мають проблеми з артритом, ретельно аналізувати своє харчування.
"Встановлено, що окремі компоненти здатні знижувати запалення, підвищувати імунну відповідь та укріплювати кісткову структуру", - зазначила вона.
Олійна риба
Усі усвідомлюють переваги вжитку жирної риби, зокрема для підтримки функцій мозку, але вона також володіє протизапальними властивостями, які можуть допомогти зменшити біль при артриті.
Олійна риба містить омега-3 жирні кислоти, які в організмі перетворюються на протизапальні сполуки. Ці сполуки можуть допомогти стримати вироблення запальних цитокінів, які, як правило, руйнують хрящ і сприяють розвитку артриту.
Семена льону
Для вегетаріанців, які прагнуть отримати схожі переваги, є й інші варіанти, що можуть замінити рибу.
Люди, які шукають рослинний варіант із подібним ефектом, можуть розглянути насіння льону, яке є багатим джерелом альфа-ліноленової кислоти. Для багатьох лляне насіння може бути інгредієнтом, з яким вони раніше не були знайомі або не використовували його в кулінарії, але його дуже легко включити в їжу. Просто посипте пластівці або в кашу під час сніданку, додайте як додатковий компонент у суміші для випікання або додайте у салат.
Куряча дерма
Курятина славиться своїм високим вмістом білка, проте користь курячої шкіри для організму часто залишається поза увагою.
Річ у тому, що вона містить колаген типу II, який, як показали деякі дослідження, може допомогти зменшити симптоми остеоартриту, потенційно сприяючи відновленню хряща та підтримці еластичності хряща. ЇЇ можна просто зварити у бульоні, та споживати його, якщо ви не хочете їсти курячу шкірку.
Ягоди
Ягоди, багаті на корисні елементи, не лише вражають своїм смаком в сезон, але й є справжнім суперфудом, важливим для підтримки здоров'я. У розпалі ягідного сезону ці дивовижні фрукти дарують безліч користі для організму та містять життєво необхідні поживні речовини.
Природні антиоксиданти в ягодах можуть допомогти запобігти артриту, борючись із вільними радикалами в організмі, які потенційно можуть пошкодити клітини та сприяти запальним процесам, пов'язаним з артритом.
Оливкова олія
Оливкова олія має дуже корисні властивості. Продукт містить сполуку під назвою олеокантал, яка, згідно з деякими дослідженнями, може мати подібний вплив на організм, як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗЗ), такі як ібупрофен.
Вважається, що олеокантал пригнічує активність ферментів ЦОГ, зменшуючи вироблення прозапальних речовин і допомагаючи запобігти запаленню та пов'язаному з ним болю при артриті.
Експерти підкреслюють, що хоча введення цих корисних продуктів у свій раціон може допомогти при симптомах артриту, це має поєднуватися з іншими здоровими звичками, оскільки лише харчування не є панацеєю.