Ви, можливо, не були в курсі, і саме тому ваша випічка не виходить такою, як слід: у чому ж різниця між содою та розпушувачем?
Як правильно використовувати розпушувачі тіста
Настав час смачної випічки! Для приготування гарбузового кексу та багатьох інших десертів використовують або харчову соду, або розпушувач тіста. Проте, не багато людей усвідомлюють, в чому полягає різниця між цими двома інгредієнтами.
Між тим, вона дуже суттєва і її розуміння має вагоме значення для якості випічки. Про це розповіла кулінарна блогерка Дарина Іванова під ніком eatme_daily.
Сода – це хімічний сполука, відома як натрію гідрокарбонат або бікарбонат натрію. При взаємодії з кислими речовинами сода розкладається, утворюючи воду, сіль і вуглекислий газ. Цей процес вивільнення вуглекислого газу сприяє підняттю тіста, роблячи його легким і пористим.
Розпушувач же, в свою чергу -- це суміш соди, кислоти та третього інгредієнту, який не грає ролі у хімічній реакції. Зазвичай це крохмаль або борошно. Тут виробник підбирає пропорцію так, щоб вся сода провзаємодіяла з всією кислотою і не було залишків чогось одного. З розпушувачем помилки бути не може, адже він буквально гасить сам себе. З содою ж виникають непорозуміння.
Не сама сода розпушує тісто, а її взаємодія з кислотою. Тому багато кухарів спочатку гасять соду перед додаванням, хоча це не зовсім правильний підхід. Справа в тому, що реакція "розпушення" відбувається в ложці, а не в самому тісті.
Найкращим рішенням буде змішати оцет з вологими компонентами, а соду -- з сухими. Тоді при змішанні цих двох сумішей відбудеться реакція, і всі її хімічні наслідки залишаться безпосередньо у тісті.
Опанування технології розпушення значно зблизить вас із досягненням успіху в кулінарії. Крім того, ми ділилися порадами щодо правильного приготування макаронів.